neděle 22. září 2013

Dýňovo-bramborovo-tomatový krém

Jak dýně doputovali až k nám,  šířily především s lodní dopravou, pro námořníky totiž představovaly vcelku chutnou zeleninovou „konzervu“, protože trvalo dlouho, než se zkazily a nebo vyschly. Nejvíc je ovšem šířili Benátčané, jímž při obchodování například s Maďary sloužila jako svérázné platidlo. A nad Dunajem se začalo dýním obdivuhodně dařit. Zřejmě právě odtamtud se dostaly s melouny a okurkami i k nám.Mezitím se odehrála nejslavnější kapitola v historii dýní: Otcové Poutníci z lodi Mayflower, kteří se na podzim roku 1692 vylodili v Nové Anglii, přežili totiž svou první americkou zimu jen díky tomu, že jim domorodci přinesli jídlo – kukuřici, fazole a právě dýně. Hlady jich zemřela jen polovina. Kdo zbyl, na jaře vděčně začal vysévat dýně. Patří proto stejně jako krocan k oslavám Dne díkůvzdání. Populární je především dýňový koláč, avšak já vám nabízím velmi chutnou dýňovou polévku kterou miluje i můj chlapeček, který do nedávna dýni nevzal do pusinky, a tato polévka zmizela jak pára nad hrncem.

Co na ní potřebujeme:
  • dýní Hokaido
  • 3 rajčata
  • 3 brambory
  • 6 stroužků česneku
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky- bazalka, rozmarýn, oregáno
  • 1/2 vodu či vývaru
  • sladkou smetanu 30%
  • sůl, pepř

      Rajčatům vyřízneme stonky a na protější straně je nakrojíme do kříže pouze na povrchu slupky.V hrnci přivedeme vodu k varu a necháme v ní rajčata spařit cca 30 sekund. Po té je přendáme do studené vody aby si zachovali červenou barvu a šli snáze oloupat.



Dýni omyjeme, rozkrojíme a  vyndáme semínka.Nakrájíme ji na větší kostky i s kůrou a všechnu zeleninu dáme na plech, pokapeme olivovým olejem a promícháme aby se nám zelenina nepřichytila k pekáčku, je možné pod ni dát i pečící papír.Do pekáčku také dáme stroužky česneku ve slupce, cele snítky čerstvých bylinek a posolíme.

Pečeme cca 45 min na 200°C. Po upečení odstraníme  bylinky, vyloupneme česnek ze slupky a spolu s vodou či vývarem rozmixujeme do hladka .Krém chvilku provaříme a pro zjemnění chuti přidáme sladkou smetanu 30% dochutíme solí a čerstvým mletým pepřem.

na talíř lze podávat se zakysanou smetanou která tomu dodá né tak nasládlou chuť a opraženými semínky ze slunečnice.

Bon Appétit

8 komentářů:

  1. ... tak na tuto polévku se nechám ráda pozvat :-) A já Ti za to udělám parádního Helloweena :-) mamka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to beru ale za dyni. :D az prijedeme tak ji privezu s sebou alespon nebudes muset delat polevku

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Právě dnes jsem sklidila první tři hokaida a polévka je na řadě jako první :-) Už jsem zkoušela vícero receptů, tak tentokrát určitě vyzkouším ten tvůj. Vypadá to báječně!

    OdpovědětVymazat
  3. Je opravdu jiná není tak dýňová,Dnes jsem ji i musela zamrazit pro Honzika když mu tak chutnala

    OdpovědětVymazat
  4. Krásny dyňový deň prajem. Tak som sa dneska popasovala s týmto receptom, lebo dyňovú polievku som ešte tuším ani nejedla, nieto robila. Manžel po jedle skonštatoval niečo v tom zmysle, že výborné. Tak asi to môžem zopakovať. Akurát sme sa nevedeli rozhodnúť, čo tam viac cítime - či dyňu, či vývar, ... ono totiž varenie v mojom podaní je vždy nepredvídateľné napriek jasne zadanej úlohe. :) Ďakujem za recept.
    Maja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda...krém, aby som bola presnejšia. A aby som bola najpresnejšia, tak v mojom podaní mi vyšla nejaká kaša. :D Dooosť husté to bolo. :D

      Vymazat
    2. Ono každá dýně je jiná velikostně a pokud jsi měla vetší dýni tak pak je třeba dát více vývaru a nebo klidně i vody.Dělal jsem ji naposled u rodičů a to velmi rychle i bez vývaru je s vodou a byla také dobrá.

      Vymazat