neděle 10. listopadu 2013

Svatomartinská husa, domácí červené zelí s brusinkami, lokše a brusinkové želé

Svatý Martin již klepe na dveře a tady je jeden úžasný recept na Svatomartinské menu.Husu jsem dělala dnes den dopředu a musím říci že mam strach aby mi zbylo na zítřejší den. A co na ni bude potřeba především HUSA.

  • husa
  • římský kmín celý
  • sůl
  • 6 jablek
Husu si nejdříve očistíme pořádně propláchneme a nasolíme, okmínujeme a dvě jablka rozpůlíme a vložíme do husy, to nám zajistí aby nebyla suchá.husu vložíme na pekáč zbytek jablek nakrájíme na 1/4 a dáme kolem husy podlijeme vodou a dáme do předehřáté trouby na 160 stupňů péci 30 min.Po té ji přikryjeme alobalem, troubu stáhneme na 140 stupňů a pečeme tak 2 hodiny kontrolujeme a popř podléváme.Na další zbylé dvě hodiny pečeme bez alobalu.Já jsem si to urychlila a na poslední hodinku                                                                   jsem si husu rozporcovala a na posledních 10 minut dala troubu                                                                     na gril, to kvůli kurčičce.


Mezitím co se nám peče husa tak si připravíme domácí červené zelí.Červené zelí je vždy sladko kyselé ale tohle je úplně jiné.Myslela jsem si že co mi zbude to si zavařím na jiný recept ale to zelí zmizelo raz dva.Co na něj je potřeba:
DOMÁCÍ ČERVENÉ ZELÍ
  • Hlávka červeného želí
  • 3 červené cibule
  • sůl
  • pepř
  • červený vinný ocet
  • med
  • nakládané brusinky

Hlávku červeného zelí si nakrájíme či nakrouháme a dáme do hrnce.Nakrájíme si cibuli na plátky alá zelí také dáme do hrnce přidáme nakládané brusinky, já dala cca 3/4 skleničky osolila zakápla vinným octem cca 2 Pl a 2 Pl medu to jsem přiklopila poklicí a na mírném plameni za občasného míchání jsem dusila do měkka cca 1-1 1/2. Podle chuti jsem přidala sůl, pepř, med či vinný ocet.Když se zelí blížilo do finále přidala jsem tam menší naběračku tuku od husy. Dodá to jinou chuť tomu zelí a hlavně lesk.

BRUSINKOVÉ ŽELÉ
  • 1/3 brusinek
  • želatinu
  • vodu
1/3 brusinek co zbylo ze zelí si dáme do rendlíku s vodou a jak jinak než s želatinou povaříme 1 min. vyložíme si pekáček kam ji budeme nalévat potravinářskou folií a nalijeme to do něho. Dáme ztuhnout do lednice. Až je to ztuhlé, vyklopíme a nakrájíme na kostičky či použijeme vykrajovátko jakéhokoliv tvaru.


 Lokše děláme úplně na konec jelikož se opékají na pánvi a rovnou servírují.

LOKŠE
  • 1 kg brambor
  • 250 g polohrubé mouky (podle potřeby ne moc a ani ne málo, těsto musí být kompaktní.Kdyby bylo více mouky lokše budou tuhé)
  • sůl
  • tuk z husy na potírání hotových lokšů
Brambory si uvaříme a počkáme než vychladnou aby jsme si je mohli nastrouhat.Když je máme vychlazené, nastrouhané přidáme k nim sůl a mouku. Těsto vypracujeme a uděláme si z nich cca 6 bochánku které pák pokud Vám to půjde tak vyválíme na placku.Mě to moc nešlo tak jsem použila ruce na vytahovaní.Těsto je křehké a rádo se trhá při přenášení na suchou pánev na které je opékáme z obou stran.Trvají dlouho asi jako lívance, nebojte se mít klidně ploténku na maximum. Opečené lokše potřeme sádle z pod husy a servírujeme jak je libo pod husou vedle husy...

Bon Appetít


1 komentář:

  1. ...voní to až sem...jsi šikulka...mám z Tebe radost...a myslím, že i malý strávník, soudě dle fotky :-) mamka :-)

    OdpovědětVymazat