Tato houbová čalamáda je doslova skvost nakládámí mé maminky, za sychravých večeru, kdy mate k večeři grilovanou kotletu s touto čalamádou je neskutečný chuťový zážitek. Když jsem letos byla s přítelem na houbách a napadlo mě že by jsem je mohla zavařit prosil mě aby jsem je zavařila tak jak je zavařuje moje mamka. A nyní jsou na světě. A co na ně je potřeba:
- 2 kg hub
- 900 g zelené papriky
- 600 g cibule
- 1/4 litru oleje
- kečup
A jak na to, houby nakrájíme na kousky jak nám přijdou pod ruku a jak je máme rádi, zelené papriky a cibuli nakrájíme na tenké plátky na měsíčky a vše i s olejem a kečupem v míse smícháme dohromady a naplníme sklenice tím to nekončí.
Teplí nálev na zalití
- 2 dcl vody
- 4 dcl octa
- 60 g soli
- 300 g cukru
- 6 ks bobkového listu
- 6 ks nového koření
- 6 ks černého pepře
- 6 ks hřebíčku
To vše krátce povaříme a zalijeme sklenice tímto nálevem opět podle vkusu a chuti lze s kořením i bez něho. Já preferuji s chuť se vice rozleží a rozvine.
Sklenice neuzavíráme a dáme je vařit do hrnce který je do poloviny plny vody, na dne máme utěrku, která brání prasknutí sklenic aby nebyli v přímém kontaktu s hrncem. Vařime cca 30 min.Po třiceti min. uzavřeme víčkem a vaříme ješte 10 min po té je vyndáme z vodní lázně a postavime je přes noc víčkem dolu.
Bon appétit
:-) moc mě těší , že mému skoro zeťákovi chutná od skoro tchýně :-))) MTR mamka
OdpovědětVymazat