Vanoce jsou svátky pohody a klidu, proto my polévku připravujeme den předem, aby se krásně rozležely chutě, ale hlavně proto, aby jsem mela i kousek klidu a podody u vánoční pohádky s těma míma klukama.
Co na ní:
- jednoho kapříka a z něj hlavu bez žáber, vnitřnosti, a kousek jedné ocasní podkovy
- 2 mrkve
- celer
- petržel
- cibuli
- bobkový list
- nové koření
- černý pepř
- muškátový oříšek
- máslo
- mouku
- sůl
- pepř
A teď s chutí do toho .Mrkev ostrouháme společně s celerem a petrželí.Cibuli oloupeme a jak leží a běží vložíme do hrnce spolu s kaprem, kromě vnitřností.Přidáme koření a zalijeme vodu.Necháme takto vařit 30-40 minut.Mezitím si operu vnitrnosti a dam je vařit do kastrůlku bokem a ty vařím 10 minut.
Když je rybí vívar hotov scedím si ho přes plátínko, kvůli kostím, mrkem,celer, petržel nakrajím velmi nadrobno (pouzívam sruhadlo na hrubo).Oberu maso z hlavy a i opatrně z te jedné podkovy, vrátím do vývaru. Jen cibuli dávám pryč. K vývaru přileju kastrůlek s vnitřnostmi.
V kastrůlku si rozpustím máslo spolu s moukou a zadělám jišku, kterou pomali do polévky přidávám, jen pozor polévka se nesmí vařit jinak v ní máte hned žmolky.
A to finální?, jen dochutit solí, pepřem, popř. muškátovým oříškěm...
...A nyní už jen šup na gauč k vanoční pohádce...
Bon Apettít
Žádné komentáře:
Okomentovat