neděle 22. září 2013

Lemon meringue pie

Lemon merique pie neboli, citrónový koláč s pusinkovou pěnou na vrchu je jedinečný křehký kde se provázejí chutě sladké s kyselým. Pudinkové koláče zde byli již od středověku ale až v 17.století byli zdokonaleny pusinky, ale tento koláč jak ho známe dnes byl vyroben v 19. století cukrářem  Alexander Frehse který dovedl to vše do dokonalosti...
Jeho příprava ovšem vyžaduje více času který ovšem za to stojí. Co na něj budeme potřebovat:

  • 175 g hladké mouky
  • 185 g másla
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 5 vajec
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • kůra ze dvou pomerančů
  • 300 g moučkového cukru
  • 4 lžíce bramborového škrobu

Těsto:
Ze 100 g změklého másla, hladké mouky, 1 lžíce moučkového cukru a jednoho žloutku vypracujeme rukama tužší těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 1/2 hodiny do lednice vychladit.
Mezitím si připravíme formu na koláč o průměru max 26cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.vychlazené těsto rozprostřeme na formu, možné rozválet či prstami rozválet na vrch dáme pečící papír a na něj vysypeme fazole zabráníme tak nafouknutí těsta. Po 15 min na 180 °C sundáme pečící papír s fazolemi a pečeme dalších 20-25 min. těsto lze pic v horkovzdušné troubě,bílky ovsem bez horkého vzduchu ale k tomu dojdeme.

Citrónová náplň:
v hrnci se silnějším dnem rozmícháme dvě lžíce bramborového škrobu, 100 g cukru, šťávu z citrónu a citrónovou kuru.Pomerančovou štávu smícháme se 150 ml vody a smícháme vše dohromady.Za stálého míchání přivedeme k varu.Stahneme z plotny a vnícháme pomalu na kousky nakrájených 85 g másla, až se rozpustí, vmícháme 3 žloutky a jedno celé vajíčko.Vše krátce provaříme a malém plameni než-li směs zhoustne.
Tuto směs nalijeme na vychlazené těsto.A necháme vychladnout.

Bílkový sníh:
Vyšleháme 4 bílky  a pomalu a postupně přidáváme 200 g moučkového cukru a na konec zašleháme dvě lžíce bramborového škrobu.Tímto sněhem potřeme citrónový krém na koláči a dáme péci na 180  °C do předehřáté trouby cca 20 min.tak aby bílková pěna na povrchu byla tvrdá, ale uvnitř vláčná.
Krusta bude mírně hnědá. Pečtě v normální troubě ne horkovzdušce pak by  pusinková pěna byla gumová.



Bon Appétit


2 komentáře:

  1. Gratuluji Kristýnko k založení blogu a tenhle koláč hned zítra vyzkouším,vypadá úžasně a já miluji kyselou chut citronů a jejich vůni.Tady v Irsku se dá koupit Lemon Curd,možná by tam tento citronový džem dát,co myslíš?

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě by to šlo, já měla málo citrónu ale měla jsem udělanou domácí citronovou šťávu tak jsem ji k tomu přilila jen jsem pak dala méně cukru aby to nebylo přeslazené...Jen pak hlídej ty bílky v troubě já jsem doslova u toho seděla furt se nic neděje a pak to letí jako blázen.Ať se povede a chutná

    OdpovědětVymazat