čtvrtek 3. října 2013

asijské rolky čerstvé a smažené + omáčky

Hlavní ingredience využívané ve vietnamské kuchyni v sobě odráží polohu země a místní klima.Rýže, která je pěstována na vodních polích po celé zemi, tvoří součást každodenních jídel a navíc se zní vyrábějí různé druhy nudlí nebo koláčů. Kromě množství buddhistických vegetariánských pokrmů jsou vietnamská jídla kombinací rozmanitých druhů zeleniny, bylin a masa. Ingredience se připravují na mnoho způsobů, jako je vaření, dušení nebo smažení. Cílem kuchařů je zachování co nejčerstvější a přírodní chuti jídel. Vietnamská kuchyně je často považována za jednu z nejzdravějších na světě
Vietnamská kuchyně se řídí filozofií pěti elementů v pěti základních chutích: ostrá, kyselá, hořká, slaná  a sladká . Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden nebo více z těchto elementů.


Letní rolky s krevetami 3 ks:
  • 3 listy římského salátu
  • 3 filátka pomeranče
  • 3 silnější nudličky okurky bez jadérek
  • 3 silnější nudličky papriky
  • 3 nudličky mrkve
  • 3 krevety vařené na špejli
  • 3 listy máty
  • 3 rýžové papíry
Rýžový papír namočíme po celé ploše ve studené vodě a položíme a mokrou utěrku.Na měkký rýžový papír položíme římský list který bude spíše v dolní části rýžového papíru ve středu na něj postupně do středu umístíme krevetu a zeleninu s ovocem a bylinkami.
Po té přeložíme boční stranu do středu jako zavinovačku u dítěte tak i spodní část přeložíme a chytneme tam kde začíná římský list a rolujeme utahujeme aby nám to drželo pohromadě.Takto budeme rolovat všechny rolky stejným způsobem ...
Krevety nařízneme po bříšku a napíchneme na špejli dáme je vařit 3 minuty a po té šup ho s nimi do vody s ledem.

Smažené jarní rolky  s krevetami a vepřovým masem


  • 60 g tenkých fazolových nudlí, skleněných
  • 4 stroužky česneku nasekaného 
  • 1/4 svazku koriandru nakrájenéo
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 2 střední mrkve nakrájené na proužky
  • 1 svazek jarní cibulky nakrájený
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • škrob
  • 4 lžíce vody
  • rostlinný olej na smažení
  • mražené těsto na spring rolls
  • krevety nakrájené na kousky

nudle nalámeme na 4 cm nudličky a namočíme na pul hodiny do studené vody.V rozpálené pánvi orestujeme nasekaný česnek.
Přidáme maso pořádně orestujeme a rozmícháme ho na jemno žádné velké kousky.Přidáme krevety a zeleninu a vše zamícháme a restujeme.přidáme rybí omáčku a ústřicovou omáčku a tvrdší nudle a vše krátce povaříme na konec přidáme koriandr a jarní cibulku můžeme přidat i stonky z koriandru ale ty musíme povařit aby změkli tudíž je dáváme se zeleninou.
Vystydlou směsí plníme těsto rolujeme stejně jako u předešlých rolek a ve středně rozpáleném oleji restujeme dozlatova.Nelekejte se těsto se nafoukne udělá se na něm bublina ale ta po vyndání zmizí tu odrolíte.Když jich budete dělat více na jednou mohou se vám slepit dohromady žádný strach po vychladnutí je oddělte ale až vychladnou jinak je roztrhnete.


Vietnamské jarní rolky 10 ks



  • 300 g mrkve nakrájené na proužky
  • 500 g cukety nakrájené na proužky
  • 500 g sojových klíčků
  • 1 kg hlávkového zelí nakrájené na jemné proužky
  • 160 g cibule nakrájené na proužky
  • rýžový papír
  • rostlinný olej na smažení
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 5 vajec
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • trosku oleje
U toho to se vážně vyplatí si s tím vyhrát a vše nakrájet v ruce na tenké nudličky aby z toho nebyla kejda.Jinak vše smícháme dohromady a necháme 20 minut zeleninu marinovat po 20 minutách přesedíme přes cedník.

A jako u první rýžový papír namočíme do studené vody položíme na utěrku a do spodní části do středu dáváme cca 40 g zeleninové směsi a rolujeme.
Smažíme v oleji rozpáleném na 180 stupňů.Nebojte tyto především se rády nafukují...

OMÁČKY:
 Sladko-kyselá omáčka

  • 320 ml rýžového octa 
  • 60ml švestkového vína
  • 50 ml kečupu heinz
  • nakládaný zázvor nakrájený na kousky
  • 1 červená chilli paprička nakrájená na jemné proužky
  • 1 želená chilli paprička nakrájená na jemné proužky

Vše smícháme dohromady a chvilinku povaříme.
Tato je luxusní k vietnamským jarním rolkám...

  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 1 stroužek česneku nakrájeného na jemno
  • 2 lžíce kečupu heinz
  • 3 lžíce vody
  • 1/2 čerstvé červené chilli papričky bez semínek
  • 1 lžíce strouhané mrkve
  • 1 lžíce strouhané okurky
  • 1 lžíce lístků máty nakrájené na nudličky
Vše smícháme a opět necháme krátce povařit.U této omáčky příště ztrojnásobím recept ta zmizela jako pára nad hrncem a hodí se ke všem rolkám...

Zní to vše složitě ale je to velmi jednoduché a po prvních kusech se to pak dělá samo.Naposledy jsem udělala 3 talíře všech rolek pro rodiče přítele a než jsme se vrátili z večere zbyla tam pouze půlka.Opravdu je to velmi chutný a zdravý tak jen hodně štěstí a 

Bon Apettít






Žádné komentáře:

Okomentovat