neděle 3. listopadu 2013

Moravská kyselica


Den před tím jsme měli k večeři, spousta lidí se chytne za hlavu ale my to máme rádi a jelikož jsem holka která vyrůstala na vesnice, tak to do mé kuchyně neodmyslitelně patří a to jitrnici,prejt brambory  zelí a jak jinak než k tomu všemu jitrnice.Jitrnice zmizeli z talíře během chvilky tak i prejt ( jsme masáci ) ale zůstalo mi zelí a brambor a nač to vyhazovat když druhý den z toho bude vynikající polévka moravská kyselica.
Co na ni bude potřeba:
  • 2 klobása ( preferuji jednu ostrou a druhou nějakou jemnou ) ne paprikovou jinak polévka bude růžová
  • brambor
  • zelí
  • špek
  • uzený
  • smetanu 30%
  • zakysanku
  • bobkový list
  • nové koření
  • černý pepř celý
  • trochu octa
  • sůl
  • cukr
  • cibuli
Nejdříve si v hrnci uvaříme uzené s bramborem až je měkké tak vyjmeme z vody a nakrájíme na kostičky spolu s bramborem vodu nesléváme ale poslouží nám jako (vývar).
Cibulku si nakrájíme na drobno a orestujeme na sádle v hrnci přihodíme k ni po chvilce klobásy  a špek poté zelí a zalijeme vodou z uzeného, přidáme koření a necháme vařit cca 10 min.
Po deseti minutách přidáme uzený, brambor a smetanu tu opět provaříme chvilku a dochutíme cukrem a octem popř solí.Polévka má byt kyselosladká.
Servírujeme se zakysanou smetanou pokud  nechceme nevadí ale je to taková třešnička na dortu.

 Bon Appetít


Žádné komentáře:

Okomentovat