Je tomu už nějaký ten měsíc co jsme měli kance. Nyní je maso vyzrále vyvěšené tak co je lepšího nežli panenka z kance.Tento druh masa není nijak cítit zvěřinou je jen o trošku sladší nežli svíčková. Pojďme do toho a hlavně s chutí.
MASO
- Kančí panenku
- rozmarýn
- tymián
- olivový olej
- sůl pepř
VÝPEK
- červené víno
- demi glace
ZELENINA
- brambory
- mrkev
- rozmarýn
- olivový olej
- sůl
- špenát+ máslo
PÝRÉ
- máslovou hrušku 1x
- jablko 1x
- lžičku medu
- vrchovatou lžičku dijonské hořčice
- rozmarýn
Maso si naložíme den předem do olivového oleje rozmarýnu a tymiánu pokud možno čerstvých bylinek toto maso si ho zaslouží.
Takto naložené maso necháme odpočívat v lednici až pul hodiny před restováním vyndáme na linku osolíme a opepříme ze všech stran.
Začneme ekonomicky nakládat s časem není toho moc ale ani ne málo. Kartáčkem očistíme rané brambory a dáme v celku vařit do mírně osolené vody.Mezitím si nakrájíme na třetiny mrkev a tu třetinu ještě na polovinu, a dáme vařit také do mírně osolené vody. Vaříme dokud není mrkev na skus.A jdeme se vrhnou na další věc ostatních si zatím nevšímáme.Oloupeme si zatím hrušku s jablkem a zbavíme jadřinců, nakrájíme na měsíčky a dáme také vařit do mírně osolené vody. Nyní je čas na špenát na másle do hrnce si dáme lžíci másla a na to vysypeme špenát a podusíme. Ve finále špenát osolíme a první věc je hotova zkontrolujeme vše co máme v hrncích. Uvařené brambory scedíme a necháme vychladnout tak i mrkev. Hrušku s jablkem také scedíme, necháme stále v rendlíku přidáme oříšek másla a tymián zarestujeme jen aby tymián uvolnil aroma.Takto připravené ovoce rozmixujeme přidáme med a dijonskou hořčici. Vychlazené brambory rozpůlíme na polovinu dáme na plech s pečícím papírem a mrkví posypeme tymiánem a pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby pod gril nyní hlídáme a začínáme s panenkou.Tu vložíme do rozpálené pánve na olivový olej a ze všech stran prudce zarestujeme. Tuto část masa nechceme nijak propéci skrz na skrz.Když ji máme orestovanou vyndáme na prkénko a necháme uležet cca 5.min aby nám z ni po zakrojení nevytekla šťáva ale zůstala uvnitř masa. Pánev s největší chutí podlijeme trochou červeného vina aby se uvolnilo vše z pánve a já mám vždy v mražáku po ruce demi glace a necháme zredukovat a víno odpařit. Pokud nemáte nevadí.Ovšem demi glace neboli domácí bujon se budeme věnovat příště.
Nyní vyndáváme brambory s mrkví krájíme panenku na špalíčky a vše servírujeme jak je vám libo na talíř.
BON APETTÍT
Žádné komentáře:
Okomentovat