pátek 26. prosince 2014

Vánoční rybí polévka


Vanoce jsou svátky pohody a klidu, proto my polévku připravujeme den předem, aby se krásně rozležely chutě, ale hlavně proto, aby jsem mela i kousek klidu a podody u vánoční pohádky s těma míma klukama.

Co na ní:

  • jednoho kapříka a z něj hlavu bez žáber, vnitřnosti, a kousek jedné ocasní podkovy
  • 2 mrkve
  • celer
  • petržel
  • cibuli
  • bobkový list
  • nové koření
  • černý pepř
  • muškátový oříšek
  • máslo
  • mouku
  • sůl 
  • pepř

A teď s chutí do toho   .Mrkev ostrouháme společně s celerem a petrželí.Cibuli oloupeme a jak leží a běží vložíme do hrnce spolu s kaprem, kromě vnitřností.Přidáme koření a zalijeme vodu.Necháme takto vařit 30-40 minut.Mezitím si operu vnitrnosti a dam je vařit do kastrůlku bokem a ty vařím 10 minut.

Když je rybí vívar hotov scedím si ho přes plátínko, kvůli kostím, mrkem,celer, petržel nakrajím velmi nadrobno (pouzívam sruhadlo na hrubo).Oberu maso z hlavy a i opatrně z te jedné podkovy, vrátím do vývaru. Jen cibuli dávám pryč. K vývaru přileju kastrůlek s vnitřnostmi.
V kastrůlku si rozpustím máslo spolu s moukou a zadělám jišku, kterou pomali do polévky přidávám, jen pozor polévka se nesmí vařit jinak v ní máte hned žmolky.
A to finální?, jen dochutit solí, pepřem, popř. muškátovým oříškěm...

...A nyní už jen šup na gauč k vanoční pohádce...





Bon Apettít

Žádné komentáře:

Okomentovat