úterý 20. ledna 2015

Zlatá tečka, aneb křehké košíčky z listového těsta plněné citrónovým krémem

 Tak tomu říkám zlatá tečka na závěr. Cirónové koláčky z křehkého těsta.Je leden a všichni žijou dietama a předsevyetíma co si jen dali.Toto je velmi lehké,ale o čem by ten život jen byl, kdyby jsme se stale jen hlídali a neužili si.
Co na mě bude potřeba:

NÁPLŇ:
  • 2X citrón
  • 1x pomeranč
  • cukr dle chuti
  • 3x vajíčko
  • trocha másla cca polévková lžíce
  • 60ml vody
Citrón a pomeranč si vymačkáme do hrnce a přidáme cukr a listek bazalky,to povaříme a listek vyjmeme, přidáme máslo a necháme vzchladnout.Po vychladnutí pridáme celá vajička a rozmícháme.Vrátíme zpět na ploténku a přivedeme k varu dokud se y toho nestane krém.Poyor ale musime stále míchat rada se připaluje.

Mezitím si vyválíme těsto a dáme do formz na muffiny.Pro ty náročnější si těsto můžeme udělat doma jako já.Ale chce to trpělivost a čas nejlépe den předem.  

Na TĚSTO potřebujeme:
  • 350ml vlažného mléka
  • 50g třtinového cukru
  • sáček droždí sušeného
  • 440g hladké mouky nejlépe 00 + na vál
  • lžíci soli
  • 340 g másla změklého
  • 1 vajíčko na potření
Smícháme droždí s mlékem a cukrem, necháme vzejít.
pokud mám kvásek krástně naboplnal smícháme ho s moukou a solí, vypracujeme hladké těsto v kuchyňském robotu cca 10 minut.těsto musí být i tochu lepivé.
Ja těsto zpracovávala v robotu a ve finále na válu.Jak říka maminka aby chutnalo dej kus z sebe.

Vyválíme těsto vysoké cca 4 cm, zabalíme do fólie a dáme do lednice vychladit na 1 hodinu min.
Mezitím mezi pečícími papíry vyválíme změklé máslo ve velikosti vyváleného těsta. A dejte také vychladit na 20.min

Vychlazené těsto vyválíme na dvojmásobnou velikost.do středu těsta umístíme máslo a zabalíme jako obálku .Přebytečnou mouku oprášíme a těsto opatrně rozválíme a přeložíme na třetiny.Zabalíme opět do fólie a dáme chladnout na 1hodinu do lednice.

Po té tento postup rozválení a přeložení na třetiny opkujeme 3x.Mezi každým rozválením a složením musíme dát vychladit, aby se nám máslo neuvonilo do těsta. Finální tvarování chladíme cca 8 hodin, ne více jak 18 hodin ( přes noc).Kdyby to bylo více jak 18 hodin nevyběhlo by v troubě...
Toto těsto se hodí i na croissanty. Je to klasické listové...

Pro ty koho tento zdlouhavý postut vydesil řešení je jednoduché.Na každěm rohu se prodává ale chutná uplně jinak. Jako domácí a kupovaná svíčková, také ten rozdíl poznáte.


Troubu si předehřejeme na 190°C 
Když toto vše máme, naplníme formu těste po okrajích a do středu dáme náplň.A šup s ním do trouby na 40 min podle toho jak vám peče trouba (do zlatova).

 Ve finále  hotové ale né vařící košícky zasypeme cukrem a pomoci flambovací pistole vytvoříme křustičku karamelu.

Nejlepší je podávat je ještě teplé s vanilkovou či karamelovou zmrzlinou. Či čímkoliv sladkým (svěstkovými povidli, čerstvími jahodami ale na ty si ještě počkáme). Košíčky jsou nakyslé tak čím sladší tím lépe to vyváží chuť.




....Bon Apettít...

Žádné komentáře:

Okomentovat