podle mého nejlepší desert co existuje konečně jsem našla recept podle kterého chutná velmi podobně, tak jak ve Vídni.
ten investovaný čas se vyplatí do toho dát...
KORPUS
- 200 g másla
- 250 g cukru krupice
- 10 vajec- žloutky bílky zvlášť
- 135 g horké čokolády min. 60%
- 100 g jemné stouhanky
- 60 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- špetka soli
Nahřáté máslo ale ne rozpuštěné šleháme s 2/3 cukru do bílé pěny,postupně přidáváme žloutky a dále šleháme.Do vzniklé hmoty vmícháme rozehřátou čokoládu.Z bílu si vyšleháme sníh.Do hmoty s čokoládou vmícháme suché suroviny a na konec vmícháme lehce sníh.Naplníme dortovou formu a dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů.pečeme 50 min.Po upečení necháme den vychladnout a ztuhnout.
MERUŇKOVÁ MARMELÁDA
- merunková marmeláda viz zavařování
- špetka muškátového ořišku
- špetka skořice
Vše smícháme dohromady...Korpus si rozřízneme na půlku kdo chce a má ho dostatečně vysoký tak na třetiny a naplníme marmeládou.Sestavíme korpus a zatížíme ho hrncem s vodou nebojte se ale je to potřeba aby se dostala marmeláda i do míst v něm aby vám to pak nejezdilo a necháme přes noc aby se tím nasákl.
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
- 100 ml vody
- 200g krupicového cukru
- 250 g horké čokolády min 60%
vodu s cukrem si dáme do hrnce a a připravíme si cukerný rozvar a necháme trochu vychladnou poté do něho vmícháme rozpuštěnou čokoládu.Celou čokoládu necháme vychladit na pokojovou teplotu a potahujeme tím dort.Korpus jsem mela na roštu z trouby a pod ním pečící papír aby jsem mohla na dort dat každou kapku užasné čokolády která dela sach sachrem.
Sbíhají se mi sliny jak čtu recept - myslím, že víkend to jistí. Dííííky za něj :-)
OdpovědětVymazatOpravdu to stojí za to.Sousedka pronesla že ho také dělá a že přinese ten svůj a dáme soutěž čí je lepší.Po prvním soustě cituji...Tak na to seru sem tahat ten muj....Ten večer si odnesla i pro přítele a druhy den přišla opět a neodmítla saher...A to je pak balzám na duši když vidíte jak chutná a jak si lidi přidávají.
VymazatTak so Sacherkou mám veselé skúsenosti, keď sme sa do nej pustili s bratom na gympli. Naše prvé samostatné pečenie...netušili sme, čo znamená miešať do zhustnutia - také recepty sú pre začiatočníkov trochu zavádzajúce. Tento recepis však také nejasnosti neobsahuje - aspoň na prvý pohľad, možno praktická skúška by dokázala opak. :D A tak ukladám do pamäti a možno raz vyskúšam. Horšie je, že pri pečení je experimentovanie a obmena a vynechanie surovín dosť kritické. :D
OdpovědětVymazatVďaka za jednoduchý recept (na prvý pohľad).
:D Tento recept je jednoduchý i já jsem ho na poprvé zvládla.Jen je časově náročný a ke všemu když už clověk ví jak je užasny tak nevím nevím zda příště to budu dělat takto dlouho ale za to proležení to opravdu stálo.Moje první vaření bylo s mamkou po chatu když jsem byla au-pair v Německu brečela jsem že mam hlad ak jsme se pustili do svíčkové zabralo to cely den a ve finále jsem zjistila že němci nemají houskový knedlík. :D...Ale nikdo z nás na své poprvé nezapomene... :D
VymazatTo vypadá hodně dobře. Snad se do něj taky pustím.
OdpovědětVymazat