Telecí lička podle Zdeňka Pohlreicha je neskutečná lahoda, maso které se rozpadá v ústech stojí za to udělat i doma.Já tomuto jídlu říkám že je sváteční, už jen z finanční stránky ale i časově náročný.Ale vše se vyplatí a ohlas po tom je velký a ten nejhezčí a to vylízané talíře.
Co na ně budeme potřebovat:
- 800 g telecích líček
- 100 ml hovězího vývaru
- 50 ml oleje
- 1 mrkev
- 300 g celeru
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 4 větvičky majoránky
- 300 ml červeného vína
- 2 lžíce rajského protlaku
- 150 ml vina Marsala
- 50 g másla
- sůl, pepř
V kastrolku rozpalte olej a zprudka na něm orestujeme osolená a opepřená telecí líčka.Až jsou do hněda orestovaná vyjmeme je ven.Do kastrolu přidáme ještě trochu oleje a vložíme do něho zeleninu, kterou orestujeme do tmava ke konci přidáme česnek a opečeme ho.
k základu přidáme protlak a zalijeme červeným vínem Marsala a vaříme dokud se většina nevyvaří.Poté přidáme vývar telecí líčka a dusíme do měkka cca 4 hodiny. Jakmile jsou líčka měkka vyjmeme je z hrnce a omáčku propasírujeme přes cedník a následně ji svaříme na požadovanou hustotu na závěr přidáme chlazené maslo nakrájené na kostičky pro zjemnění chutě. Dochutíme solí a pepřem.Líčka vrátíme zpět do kastrolu a vše krátce prohřejeme.
Teleci líčka lze podávat s opečenou zeleninou (mrkev, celer, žampióny) a bramborovou kaší.
...zrovna včera jsme o líčkách mluvili. Říkala jsem tátovi, zda je někdy jedl ? Teď už věřím, že je to bašta...
OdpovědětVymazatKristýnko,
OdpovědětVymazatvypadá to lákavě a tak děkuji za inspiraci, zítra udělám podle vás večeři...
krásný večer Ajka
Oči by jedly,krásná fotka.Líčka -jemné maso mnamka!
OdpovědětVymazat